adam_slavernijPresentatie Amsterdam en Slavernij in de hal en Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam.

Van 31 mei tot en met 15 augustus 2013 toont het Stadsarchief Amsterdam tientallen originele archiefstukken over slavernij en slavenhandel. Veel van deze stukken zijn nog niet eerder tentoongesteld voor een groot publiek.

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam

Openingstijden
Dinsdag-vrijdag 10-17 uur, zaterdag en zondag 12-17 uur
Toegang voor de presentatie Amsterdam en slavernij is gratis

stadsarchief.amsterdam.nl

Slavenschip Leusden, sabi yu historia
In de filmzaal van het Stadsarchief Amsterdam draait t/m 31 juli de documentaire Slavenschip Leusden, sabi yu historia.

Carlien Megens en Erwin Veenstra zochten dit voorjaar in Suriname naar de immateriële overblijfselen van de grootste Nederlandse scheepsramp aller tijden. Slavenschip Leusden verging in 1738 in de monding van Marowijnerivier. De bemanning overleefde de ramp, maar timmerde voor het zichzelf in veiligheid bracht de luiken van het ruim dicht. Bijna 700 mensen verdronken in de buik van het schip.

Begin april vertrokken Megens en Veenstra in het kielzog van een wetenschappelijk Leusden- expeditie naar Suriname. Niet om de exacte coördinaten van de rampplaats te ontdekken, maar vooral om door te dringen tot de Surinaamse beleving van het slavernijverleden. In 2013 wordt in Nederland en Suriname herdacht dat het precies 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft. Maar zelfs na anderhalve eeuw vechten Surinamers nog steeds voor de erkenning van het leed dat hun slaaf gemaakt voorouders werd aangedaan.

Hoe het komt dat Nederlanders en Surinamers zo verschillen in hun perceptie rond dit deel van ons gezamenlijk verleden. Wat bedoelen Surinamers eigenlijk als zij zeggen te vechten voor erkenning? Is het zo dat Nederlanders niets weten van het verleden in de slavenhandel? Waarom ligt dit hoofdstuk nog zo dicht onder de oppervlakte in Suriname?

In de vijftig minuten durende documentaire maken Megens en Veenstra een roadtrip door Suriname. Zonder vooroordelen spraken zij met wetenschappers, journalisten en mensen die toevallig op hun pad kwamen. In de natte klei van de Marowijnerivier vergezelden ze Winti-priesters op zoek naar zielenrust voor de verdronken slaven. Langzaam maar zeker wordt duidelijk op welke manier het slavenverleden geworteld is in het dagelijkse en spirituele leven van Surinamers.

Bijeenkomsten

    • 24 juni: Première Slavenschip Leusden , sabi yu historia (Besloten)
      Op maandag 24 juni gaat in het Stadsarchief Amsterdam de documentaire Slavenschip Leusden, sabi yu historia in première. Twee jonge Nederlandse filmmakers Carlien Megens en Erwin Veenstra zochten dit voorjaar mee naar de immateriële overblijfselen van de grootste Nederlandse scheepsramp aller tijden. Slavenschip Leusden verging in 1738 bij de monding van de Marowijnerivier. De bemanning overleefde de ramp, maar timmerde vóór het zichzelf in veiligheid bracht de luiken van het ruim dicht. Bijna 700 mensen verdronken in de buik van het schip.

De première is besloten

  • 26 juni: Slavernijverleden op de kaart / Mapping slavery history

Vorig jaar presenteerden studenten Geschiedenis van de Vrije Universiteit de eerste kaart van slaveneigenaren woonachtig in Amsterdam ten tijde van de afschaffing van de slavernij in 1863. Het onderzoek ging door; nieuwe kaarten worden nu getoond. Een allereerste geprinte versie wordt aangeboden aan enkele bijzondere gasten, waaronder het bestuur van NiNSee, en prof.dr. Stephen Small.

Woensdag 26 juni 2013, 15.00-17.00 uur,Bodeplein (tweede verdieping Stadsarchief Amsterdam.

  • 30 juni: Symposium: Cultureel trauma? Trans-Atlantische Slavernij in perspectief

Tijdens dit symposium worden de gevolgen van de slavernij besproken vanuit een historische en sociaalpsychologische benadering en is er specifieke aandacht voor de manier waarop superioriteitsdenken en negatieve zelfbeelden aan opeenvolgende generaties worden doorgegeven – vanuit het gezichtspunt van witte en zwarte afstammelingen.

De Trans-Atlantische slavernij raakt immers beide groepen. Maar in het maatschappelijke debat lijkt slavernij vooral van betekenis te zijn voor de zwarte nazaten, terwijl de afschaffing van de slavernij mede door toedoen van witte voorouders tot stand is gekomen. Nadruk op een gedeelde geschiedenis kan de huidige maatschappelijke problemen die de erfenis van de slavernij veroorzaakt wegnemen. Zo kan de weg worden geplaveid voor een herdenking van de afschaffing van de slavernij door alle bevolkingsgroepen in ons land.

Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met FORUM, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, het Institute of Cultural Heritage & Knowledge en Patricia D. Gomes. Het is een van de kennisactiviteiten in het kader van de herdenking van 150 jaar slavernijverleden.

Datum: 30 juni 2013
Tijd: 10:00 – 18:00 uur

Meer informatie en aanmelding