Opgepronkt met mooije paantjes

Twintig bemanningsleden van het schip “de Elisabeth” getuigden over hun wandaden van de kapitein en zijn super cargo (koopman die zorgde voor de verkoop van de lading) bij notaris Benjamin Phaff.

Al voor de kust van Afrika werden enkele slavinnen misbruikt. Zij werden opgedost waarna zij tijdens het diner dienden als gezelschapsdame van de kapitein en super cargo. Wanneer de twee mannen in hun kajuit klaar waren met de slavinnen werden zij soms benedendeks gestuurd waar het gewone scheepsvolk verbleef. Die werden vrijgelaten te doen wat zij wilden met de vrouwen.

De bemanningsleden verklaren verder dat de leidinggevenden niet voor verversingen en medicinale goederen zorgden. Dat is volgens hen de reden waarom zoveel slaven stierven aan scheurbuik en andere ziekten. Ook hielden de leidinggevenden er, tegen alle regels in, hun eigen zaakjes op na. Dit alles zorgde voor wanorde op het schip en opstootjes tussen het scheepsvolk en de slaven.

Slaven waren overgeleverd aan de grillen van de scheepsbemanning. Seksueel misbruik van slavinnen aan boord was geen uitzondering. Een gedetailleerde verklaring hierover is wel uniek. Blijkbaar waren de kapitein en super cargo ditmaal echt te ver gegaan waardoor een officiële aanklacht nodig werd geacht.

kaart_18_sierra-leone-coast
  • Elisabeth-1

    Super cargo Duijff heeft in het bijzijn van de voornoemde kapitein met enkele slavinnen in de kooi gelegen en zowel kapitein als super cargo stonden toe dat de slavinnen onder dek gingen, latende (de scheepsbemanning) eigenlijk vrij om met hen te doen wat zij wilden.

  • Elisabeth-2

    Zij getuigen ook gehoord te hebben dat enkele handelaren (in Afrika) zich zeer beklaagd hadden over de behandeling van de super cargo en de kapitein. Zij zeiden dat de drank met water gemengd was en de goederen afgeschuind. Dat was ook de oorzaak dat zij (de scheepsbemanning), zo lang andere slavenschepen bij hen waren, geen goede en geen andere dan oude en verminkte slaven konden krijgen.

  • Elisabeth-3

    (Hebben gezien dat) de super cargo meermalen met de slavinnen genaamd Marij en Griet in de kajuit in een hangmat hebben zien liggen. Ook de slavin genaamd Catharina is in de kajuit geweest. Zij is later verruild voor twee manslaven.