Seksueel misbruik

Geen toegang  meer tot de plantage en een boete van 64 Nederlandse guldens, luidde het vonnis voor Thomas Sevenoaks, directeur van Wederzorg. Hij had “vleeschelijke gemeenschap” met achttien tot slaaf gemaakte vrouwen tegen hun wil in.

Het was niet gebruikelijk dat een directeur gestraft werd voor verkrachtingen.  Uit het vonnis blijkt echter dat het voorkomen van vermenging van blanke mannen met donkere vrouwen een belangrijkere reden was dan het welzijn van de vrouwen. De angst voor grote onvrede onder de tot slaaf gemaakten dat wellicht zou uitmonden in opstanden motiveerde bestuurders van de koloniën om wetteloosheid tegen te gaan.

kaart_08_suriname
 • Sevenoaks-11

  Geslachtsgemeenschap heeft gehad.

  Dat was het geval met de slavinnen Sabina, Flora, Calesta, Hendrina, Frederica, Patientie, Louisa, Pietje, Francina, Cina, Minosabie, Mietje, Fortuina, Lisette, Europa, Sophia, Christina en Louisa.

  Allen van de plantage Wederzorg en waarvan eerste acht door hem zijn ontmaagd.

 • Sevenoaks-21

  Het is bewezen dat door het genoemde gedrag van de beklaagde op de genoemde plantage, meermalen wanorde is ontstaan.

 • Sevenoaks-31

  (Het gedrag) is in strijd met artikel negen van het plantagereglement, Publicatie 31 augustus 1784. Waarop de straf staat van een boete van tweehonderd gulden (oud Surinaams geld) plus inflatie aan eigenaren, administrateurs of bedienden van de plantage.

  Het artikel gebiedt dit om te zorgen en te voorkomen dat door vermenging van…

 • Sevenoaks-41

  …blanken met slavinnen wanorde ontstaat op de plantages.